Galibi Suriname

Galibi (district Marowijne) ligt in het noordoosten van Suriname op de grens met Frans Guyana.

Eind maart zijn we met mijn schoonzus en zwager naar Galibi geweest. Wij vertrokken met de auto vanuit Paramaribo richting Albina om daar de boot te pakken naar Galibi. De autorit nam ongeveer 3,5 uur in beslag en het boottochtje 1,5 uur.
Lange autoritjes zijn wat mij betreft geen enkel probleem omdat je heel veel mooie natuur ziet als je door Suriname rijdt.

Ons verblijf in Galibi

Allereerst werden we naar onze kamer gebracht.

Galibi in Suriname

We sliepen in een vrij basic kamer, maar het kost dan ook maar heel weinig, namelijk 150 SRD per nacht. Vanuit onze kamer keek je zo op rivier de Marowijne.

Verblijf Galibi

Kamer Galibi

Eten In Galibi

Eten Galibi

Van te voren was ons gevraagd wat onze voorkeur had; pasta, rijst of aardappels.

Lunch: Na al het Surinaamse eten hadden we wel trek in aardappels. We kregen dus heerlijke gebakken aardappels, groenten en vis. Dit was heel lekker!
Avondeten: van het avondeten heb ik geen foto, maar dit was ook heel goed. Nasi, kip, groenten en pindasambal.

Je kan eventueel de volgende dag voor vertrek nog ontbijten, maar wij hadden ons eigen ontbijt meegenomen.

Het dorp en de schildpadden

Na de lunch kregen we een rondleiding door het dorp. We begonnen bij een souvenirwinkeltje. Hier kan je leuke souvenirtjes kopen voor een lage prijs, vanaf 10 SRD kan je al leuke zelfgemaakte oorbellen kopen. Ook verkochten ze armbanden, kettingen, sleutelhangers en dergelijke. De sieraden worden gemaakt door de dorpelingen en de opbrengst wordt met hen gedeeld.

Bij de winkel wordt ook uitgelegd welke schildpadden op het strand komen om eieren te leggen en wanneer je welke schildpadden kan verwachten. Het schildpaddenseizoen is van februari tot juli. Er zijn vier soorten schilpadden die naar het strand komen om eieren te leggen; de aitkanti (lederschildpad), de kadaru (soepschildpad), de warana en de karet. De schilpadden komen niet allemaal tegelijk.
De lederschilpad en de soepschildpad zijn het groots.

SoepschildpadSoepschildpad Galibi SurinameGalibi KrapeGalibi Krape Kadaru

Zoals je hierboven kunt zien legt de soepschildpad van februari tot juli eieren. Dit is dan ook de enige schildpad die je in maart kan zien.

LederschilpadLederschildpad Galibi Suriname

De lederschildpad is de grootste schildpad die je tegenkomt in Galibi. Dit soort kan meer dan 2 meter worden.

Lederschildpad Galibi Lederschildpad Galibi Suriname

* Zelf ben ik vergeten foto’s te maken van de borden. Gelukkig was Barbara zo lief om deze voor mij te maken toen zij hier een maand later heen ging.

Jammer genoeg overleven maar weinig schildpadden het. 1 op de 1.000 schildpadden wordt volwassen, daarom is het niet gek dat de schildpadden zo vaak terugkomen om eieren te leggen.

Natuurlijk liepen we na het souvenirwinkeltje verder naar de rest van het dorp.

Galibi Galibi DorpGalibi VogelsGalibi Landschildpad

Op het eiland woont ook een man die wat vogels en een schildpad heeft, tijdens de rondleiding vertelt deze man het een en ander over het eiland en zijn dieren.

Rondleiding GalibiGalibi Rondleiding Galibi Strand

Galibi Boot

Op de foto’s lijkt het weer niet zo best, maar het was juist heerlijk. Door de zeewind ontstaat een aangename temperatuur.

Naar de schildpadden

De schildpadden leggen altijd ’s nachts eieren. Daarom gingen we rond 22.00 uur met de boot de rivier op richting de zee. We moeten een stukje varen voordat we de schildpadden kunnen spotten. Als je denkt dat de bandensporen ziet, zit je goed dan is er een schildpad het strand opgekropen.
Het is belangrijk om de schilpadden eerst rustig een plekje te laten zoeken, want als je ze stoort zoeken ze of een verkeerde plek, te dicht bij de vloedlijn, of gaan ze weer terug de zee in. Wanneer een schildpad eieren aan het leggen in raakt ze in trance en op dat moment kan je foto’s nemen. Maar dan alleen met rood licht.

Zeeschildpad Galibi

Omdat we geen flitsen mochten gebruiken bij het fotograferen zijn de foto’s helaas niet zo mooi. Je ziet wel hoe groot een soepschildpad kan zijn.

We hebben in totaal wel drie verschillende soepschildpadden gezien. Het was heel indrukwekkend om te zien hoe zo’n schildpad eieren legt. En we hadden dit zeker niet willen missen.

Kosten

De genoemde prijzen zijn wat lager dan normaal, omdat we iemand kennen op het eiland. Schrik dus niet als het duurder is dan de onderstaande prijzen.

  • Overtocht (heen en terug) + boottocht naar de schildpadden 1500 SRD voor 4 personen;
  • Overnachting 150 SRD per kamer;
  • Eten 70 SRD per persoon per maaltijd (2 x 4 x 70 = 560 SRD);
  • Ontbijt zou 40 SRD per persoon hebben gekost.

Ben jij weleens in Suriname geweest en ben je toen ook naar Galibi geweest? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s